tisdag, oktober 16, 2007

Glödande lava


Titta på honom. Gil Evans ger nästan begreppet kontraposto en helt ny innebörd på omslaget till Into The Hot. Med den smala svarta kostymen skapar han en elegant S-kurva framför den eldröda fonden, med slipsen som brinnande ankare. Titta på honom och bli mästrad av hans gatusmarta uppsyn: "Are you ready?"

Into The Hot var Gil Evans andra platta på Impulse! (som jag skrev om här) och en tematisk fortsättning på Out Of The Cool – inte minst genom de båda omslagens glödande lava till fond. Den spelades in 1961 och är givetvis fenomenal, men framför allt också radikal då den rymmer tre låtar av Cecil Taylors vilda avantgarde-septett. Allmusic ifrågasätter visserligen Gil Evans inblandning i det hela, kanske med all rätt, men musiken kokar oavsett. Cecil Taylor spelade ju så intensivt att han fick ta på sig en gammal collegetröja bakom pianot, mitt bland kostymerna, eftersom han svettades så erbarmeligt mycket.

Vilket för tankarna till deras omtalade spelning på Gyllene Cirkeln 1962. I boken Den Gyllene Cirkeln - jazzen på 60-talet beskriver Thomas Mera Grantz spelningen med utgångspunkt från batteristen Sunny Murrays underläpp. Det är bland det bästa jag någonsin läst om jazz:

Ur munnen rann en lång salivsträng långsamt ner mot knäna och golvet. Alldeles lugnt gled den långa salivsträngen sin långa väg, glimrade lite i ljuset. Jordbävningarna och vulkanutbrotten som utspelades alldeles intill skapade inte ett darr, det hjälpte inte hur än Cecil Taylor hamrade och Jimmy Lyons blåste och vände upp och ned och ut och in på världen... medan han spelade flöt den tunga strängen från Sunnys underläpp mot jordens medelpunkt som en stilla nordisk skymning faller. Som om evigheten dansade på toppen av ett finger med en komprimerad kortversion av världens skapelsekaos utspelades runtomkring. Några av oss som satt där och lyssnade drogs ohjälpligt in i denna förlösande energi och gungade som om vi deltog i en seans med världens svängigaste band trots att inte en cyklisk rytm hördes.

Lyssna:
Gil Evans with The Cecil Taylor Septet "Bulbs" från Into The Hot (1961) (ZShare)

Inga kommentarer: