måndag, januari 15, 2007

Romantik och musik vecka 3

Kom just hem ifrån en romantisk helg i Köpenhamn. Skymning i Nyhavn som här nedanför, rea, designprylar, inte en sekunds jazz, superb sushi, starköl till lunch och förlovning.Apropå romantik hann jag även se fjolårets stora kärlekskomedi The Holiday igår. Cameron Diaz och Kate Winslet har otur i kärlek på sina respektive håll och vis. Via den fantastiska uppfinningen Internet byter de liv med varandra över julen och finner lyckan i Jude Law respektive Jack Black. Ja, Jack Black är i sig faktiskt det mest originella med den här filmen. Missförstå mig rätt, den har sina poänger. Även för en snobb som jag. Men det är nästan tragiskt att se hur schematiskt de olika kärleksparen ställs upp brevid varandra. Cameron Diaz och Jude Law är utstuderat bildsköna - ofta långt förbi gränsen till det parodiska. Hon bländar honom ofrivilligt med sina tänder och han är osannolikt brunbränd där han står i den vinterkalla Charles Dickens-aktiga "cottage" som Diaz lånar av Winslet utanför London. Klipp till sängkammaren. Vi får snabbt lära oss att drivkraften i deras relation är sex, sex, sex. Eftersom de är så snygga såklart. Det ska ånga om dem är det tänkt, men gör det sällan.

Klipp till Los Angeles. Kate Winslets finkänsliga journalist är fortfarande storögt fascinerad av Hollywood-lyxen i Diaz vräkiga villa. Lite lagom tafatt är hon, vilket är perfekt för att förstärka hennes pryda drag. Snart blir hon också bekant med en 90-årig manusförfattare, på alla sätt underhållande i Eli Wallachs tolkning och med massor av flörtar med Hollywoods guldålder. Men kom igen, det hamras in att hon är så genuin och rekorderlig att trovärdigheten i kärlekshistorien med hennes svinaktiga ex-pojkvän obarmhärtigt rasar samman. Den undersköna Kate Vinslett dräneras effektivt på all sin sexualitet. Och jag misstänker att det har med Jack Black att göra. Jag menar, kan man tänka sig en sexaffär med Jack Black i en Hollywoodfilm? Där verkar gränsen gå. Vid magen. Vid längden. Vid den halvt vildvuxna frisyren. Vid underbettet. Vid, för att skriva er på näsan, den icke-stereotypa manliga skönheten.Som om någon skulle betvivla saken är Jack Black alltså inte snygg enligt Hollywoods uppfattning. Men i gengäld har han en generös personlighet som ofta överdoseras. Därmed kvalar han in till att spela i en kärleksfilm som The Holiday, även om han nu bitvis blir en nedslående illustration av kompensationstänkandet och tvingas slösa med sin charm. Men charm är också Jude Laws patenterade "brittiska" attribut. Och hur var det egentligen med Jack Blacks "snygga" Hollywood-flickvän i filmen? Nja, hon avfärdas ganska snabbt som en svekfull slampa vilket faktiskt bekräftar hans icke-skönhet. Stackars Jack Black, varför får också inte han inte komma till? En mängd osynliga koder tvingar Winslets och Blacks relation till den osannolika kyskhetsgränsen och befäster den krampaktiga idén om att det bara är snygga människor som har riktigt bra sex. Vilket också hänger ihop med idén om sex som prestation (jfr det "glada" sexet i John Cameron Mitchells Shortbus).

Gränsen verkar alltså gå vid Jack Black. Än så länge i alla fall. För just nu, dagen efter The Holiday, bekräftar en kollega att diskussionen om Jack Blacks sex-appeal splittrar tjejgänget. Det finns alltså hopp. Yihooo, Jack Black!

Här kommer så veckans lista så att ni vet vad jag lyssnar på.

Besos 6.23 Raphael Sebbag Featuring Telmary "From El Fantasma De La Libertad"
Overture 3.21 Jason Lindner "AB Aeterno"
Yesterday You and I 3.19 Claudia Acuna "Luna"
Now That's What I Call Indulgence 5.21 Embassy (done by The Touch Alliance)
Mimosa 8.40 Herbie Hancock "Inventions And Dimensions"
Josephine (La Version Francaise) 5.38 Chris Rea "Mastercuts Balearic"
And Now 6.12 Don Cherry "Complete Communion"
Calambre 2.44 Astor Piazzolla Astor "Piazzolla Unmixed"
Santa María [Del Buen Ayre][Pepe Bradock Wider Remix] 6.17 Gotan Project "Inspiración Espiración"
Oye Mi Son Cha Cha Cha 3.30 Ocho "Ocho II"
What Are You Doing For The Rest Of Your Life? 7.11 Ocho "Ocho II"
Sueno Latino (The Paradise Version) 10.34 Sueno Latino "Mastercuts Balearic"
Springfield (Detail) 1.13 Arthur Russell "Springfield"
My Love (Cousin Cole's Contemporary Refix) 7.20 Justin Timberlake "My Love - Single (Featuring T.I.)"
P.D.A. (We Just Don't Care) 4.51 John Legend "Once Again"
Slow Dance 4.53 John Legend "Once Again"
Spartacus 8.36 Branford Marsalis "Crazy People Music"
Reason To Survive 3.51 Rance Allen "Feber: Northern & Modern Soul"
Mon Belle-Amour 3.42 Ann Peebles "Feber: Northern & Modern Soul"
Once To Every Heart 8.41 Mark Murphy "Once To Every Heart"
The World Is Saved 2.53 Stina Nordenstam "The World Is Saved"
Smokescreen 5.12 The Mighty Quark "Good People"
Die Liehaber Der Rosa Klebb 5.20 Stoner, Forss, Borg "The Lektor Tapes"
Whew 9.34 Elvin Jones "Poly-Currents"
Dorant 6.12 Mikkel Metal "Kompakt Total 6"
Cream 5.56 JÜRGUN PAAPE "Kompakt Total 6"
With Every Heartbeat 4.07 Robyn "The Rakamonie EP"
This ones for you (Remix) 3.59 Robyn "Robyn"
Längre Hem 4.49 Oskar Schönning "Oskar Schönning"
Loss Adjuster (Excerpt, Pt. 1) 0.27 Jarvis Cocker "Jarvis"
Don't let him waste your time 4.09 Jarvis Cocker "Jarvis"
Tonite 3.52 Jarvis Cocker "Jarvis"
We Were Poor... 4.49 Paddy McAloon "I Trawl the Megahertz"

Inga kommentarer: