torsdag, september 28, 2006

The Scandinavian Masters

Antti Eerikäinen heter en av Finlands mest dedikerade, och förmodligen också trevligaste, skivsamlare. Eftersom han personligen har guidat mig genom Helsingfors bästa skivaffärer kan jag intyga att han är som en vandrande kärleksförklaring till hela 60-talsjazzen. Han var också den som efter en sen klubbnatt uppmanade Nuspirit Helsinki-producenten Tuomas Kallio att starta The Five Corners Quintet så att klubbkidsen skulle få dansa till riktigt bra jazz för omväxlings skull. I samma stund grundade han hippa skivbolaget Ricky-Tick Records.

Helt logiskt har nu denne Antti satt ihop On The Spot - A Peek At The 1960s Nordic Jazz Scene. En på många sätt livsviktig samlingsplatta med något av det bästa och mest svåråtkomliga från 60-talets nordiska jazzscen.Vi börjar i Sandrewstudion i Stockholm, den 20 april 1961. Staffan Abeleens kvintett spelar in sin blivande klassiker Pia. Åh… som jag njuter. Abeleens piano, Lars Färnlöfs trumpet och den överjordiske Björn Netz på sax. Att svensk hardbop kunde låta på det här viset är revolutionerande. Det är så sylvasst bra jazz att det borde vara obligatorisk lyssning i grundskolan. Blotta vetskapen om att man ibland kan skåda Staffan Abeleen vandrandes längs Odengatan som en vanlig man, okänd och bortglömd, är nästan skandalöst. Man borde rulla ut röda mattan för honom!

Efter Pia följer så ett helt pärlband av nordisk modernism, komplett med många av de amerikanska hjältar som hade bosatt sig här och sporrade hela den skandinaviska jazzscenen till osannolika höjder. Vi snackar Dexter Gordon, Slide Hampton och Sahib Shihab. Här finns också danska Jazz Quintet 60 som Anders i Povo inte kunde sluta prata om när jag intervjuade honom förra året. Här finns även norska Kjell Karlsen och framför allt några riktigt tunga finska jazzare såsom Esa Pethman och Otto Donner. Det hettar också till på ett skönt sätt, om nu någon hade väntat sig uteslutande svalt nordiskt skärgårdsvemod.

Efter 10 spår rundar vi av med lunch i Helsingfors. Christian Schwindt Quintet spelade in sin suveräna Helsinki In Noon den 9 november 1965. Den hamnade på vad som kom att bli en av de mest eftersökta jazzplattorna någonsin: For Friends and Relatives. Att italienska nyjazzproducenten Nicola Conte kallar sin remix av The Five Corners Quintets Jamming (with Mr Hoagland) – som Antti skickade med i samma paket – för just ”For Friends and Relatives Version” sluter cirkeln på ett förnämligt sätt. Man måste le, vilket skönt bevis på hur den underjordiska jazzfanatismens mest subtila koder bygger broar över hela världen.

Fast märk väl, On The Spot är en kulturgärning för alla. Rika japaner möjligtvis undantagna. Bor man i Skandinavien är den obligatorisk.

2 kommentarer:

Jonas sa...

Trevlig blogg du har och detta verkar vara en riktigt bra skiva men jag hittar inte den någonstans? Vet du någon butik som har den?

Tobydammit sa...

Tackar! Tror dessvärre inte att den är släppt utanför Finland ännu. Den borde dock dyka upp snart på http://www.dustygroove.com/ snart. Annars kan du kolla http://www.soulseduction.com/ som brukar ha mycket från Ricky-Tick.