måndag, oktober 09, 2006

Sweet Home Alabama

Okej, här kommer en till reseskildring när jag nu ändå är ute och reser.

Här borta i Alabama kommer man inte någonstans utan bil. Jag har inte ens sett en antydan till kollektivtrafik. Egen bil och eget gevär är fundamenta. Desto mer avgörande blir den lilla GPS-navigator som vi har till hjälp på våra turer - med John Cleese som ciceron!

Ja, ja, kanske skulle vi ha haft Bill Bob Thorntons röst för att vara helt korrekta, men nöjet är helt på vår sida.Hur som helst, med sin myndiga och lite nippriga brittiska stämma guidar Mr Cleese oss genom Birmingham, Alabama. Med bestämda utrop som "Turn left!" och "In 800 meters, exit right!" styr han oss rätt. Fast om man kört fel blir det mer komplicerat: "Turn around when possible, so that your vehicle is facing in the opposite direction from the direction in which you are directing your vehicle." Mr Cleese började till och med gasta denna fras inifrån min golfbag när jag trodde att han låg och sov. Avslutningen är också obetalbar: "You have reached your destination. You may get out of the vehicle, but I'm not going to help you carry your bags. From now on, you're on your own!"Det är lummigare än man kan tro här nere i Alabama. Massor av tät grön skog mest överallt, men inte några sunkiga träskmarker utan mer av ett friskt klorofyllandskap. I den norra delen, där vi befinner oss, är det också förhållandevis torrt - med sydstatsmått mätt - vilket betyder typ 86% luftfuktighet och 31 grader varmt.

Här hälsar man på varandra med "Howdy" och har en så bred dialekt att det är omöjligt att inte betrakta folk som lite halvtröga. Precis som Billy Bob. Vilket väl beror på att den amerikanska populärkulturens stereotyper har lärt oss att sydstatare är på det viset - efterblivna kusiner från landet alternativt korrumperade religiösa fantatiker. Jag har inte träffat någon av dessa hittills. Däremot förstår man ganska snabbt att det finns en speciell sydstatshållning som är både avslappnad, liksom generöst lunkande genom tillvaron, och lite knepig på samma gång. När jag försöker tolka en bildekal med texten "I'm no longer with stupid" som anti-Bush skakar våra svenska vänner på huvudet. Så subtil är man inte här nere.Några subtiliteter möter heller inte ögat när var och varannat hus har börjat pynta för Halloween.Men som svensk är det - förstås - riktigt lätt att komma överens med folk här nere. Det haglar gemytliga "Glad to have you here, Folks!" mest hela tiden, trots de inre oceanerna mellan oss. Försök bara inte beställa in en öl på en söndag. Du skola icke dricka på helgdagen. Vissa regioner lär tydligen vara rena nykterhetsreservat, så kallade "dry states".

I morgon blir det tvärtom. Då åker vi till New Orleans, den amerikanska söderns sargade Babylon.

Inga kommentarer: