tisdag, april 01, 2008

Dubletter

För en månad sedan publicerade Orgy In Rhythm skivan Child's Play från en av Art Blakeys kanske minst belysta och hyllade perioder: det tidiga 70-tal då hardbopens förste trummis mest försökte lista ut hur han skulle hitta rätt i jazzfusiondjungeln. Som guide anlitade han den unge Stanley Clarke som tog med sig en låt med den sorgligt uppriktiga titeln Song For A Lonely Woman till inspelningen av Child´s Dance i slutet av maj 1972. Fyra månader senare spelade han in samma låt med Chick Corea & Return To Forever under namnet 500 Miles High och fick en av jazzfusionvärldens största hittar.



Jag ska inte säga att det låter helt annorlunda, men om möjligt ännu bättre. Där Return To Forever gjorde ettrigt virtuos brassefusion, polerad för 70-talets europeiska jazzpublik, grinar sig Art Blakey fram till en mer bekymrad och vemodigt rasslande afrofusion. Hans version rör sig inte många kilometrar utanför Brooklyn. Tur att både Woody Shaw och John Hicks finns med och leder den gamle patriarken ut på gatan.

Som om det inte vore nog är titelspåret på Child's Dance, med tillägget (Christian's Song), en smärre karbonkopia av Donald Byrds underbara Fancy Free från 1969 – faktiskt en av mina fem favoritjazzlåtar någonsin. Eller om det nu är Donald Byrds förvillade lika Kofi som spelades in ett halvår senare. Det spelar ingen roll. Ni förstår hur bra det är och att man på den tiden inte alltid brydde sig om var idéerna kom ifrån.

Inga kommentarer: