söndag, december 09, 2007

Nedslag

Jag har blivit sjuk. Jag ligger hemma med feber och plöjer HBO:s eminenta, stjärnspäckade och i sedvanlig ordning mycket välskrivna och välspelade mormondrama Big Love. Moderna västerländska polygamister, finns de verkligen? Ja, uppenbarligen och deras vedermödor blir förstås utmärkt tv-dramatik. För nu, efter sex avsnitt, börjar tumskruvarna dras åt kring den viagraknaprande patriarken Bill Paxton och hans tre fruar och två varuhus. Nu börjar kampen mot den gamla skolans bokstavstroende mormoner – med en utomordentligt otäck Harry Dean Stanton i spetsen – bli riktigt smutsig. Naturligtvis är det sitt eget kött och blod, i alla dimensioner, han tvingas kämpa emot. HBO regerar.

Det gör även Mats Öberg. Det var om honom jag egentligen skulle skriva. Jag fick Improvisational Two förra veckan och fick samtidigt bekräftat varför jag över huvud taget gillar jazz. Jag får nästan revidera vad jag skrev om Niklas Sivelöv – som är och förblir en klassiskt skolad pianist med alla sina Bach-skalor. I alla fall när jag hör Mats Öberg kittla fram så mycket mer jazz ur Cornelis Vreeswijk (vilket egentligen inte borde vara så svårt) än jag trodde var möjligt. Men det fina är att han tar omvägen över den soliga amerikanska västkusten innan han stannar till vid Mal Valdrons ensamma flygelsittning On Steinway. Vilket anslag! Hans händer är genomsynkoperade. Just nu, den 9 december, blir det en ofrivillig hyllning till Valdron som dog för nästan exakt fem år sedan.Det finns nästan inte en sekunds tvekan på Improvisational Two. Vilket är intressant med tanke på att Öberg lär ha varit magsjuk och i princip fick ledas upp till flygeln vid tolvslaget. Men han fick uppenbarligen "feeling" och nu måste jag återbesöka hans första soloplatta In The Moment som släpptes på Moserobie förra året. Kan också vara intressant att komplettera med den nysläppta nyinspelningen av Cornelis Ballader, Poem och lite Blues.

Till sist: Jorge Bens svårtåtkomliga O Bidu, Silencio No Brooklin från 1967 finns här hos Loronix och Supermayers mästerliga remix av Rufus Wainwrights Tiergarten finns här hos Fluokids.

Inga kommentarer: