onsdag, september 12, 2007

Ett onödigt inlägg blev viktigt

"What a glorious feeling, I'm happy again." Jag bruka plocka upp de där orden när jag känner mig uppåt – som en verbal fanfar. Och nu springer Gene Kelly i mig över till Lena Hornes mörkt traditionella version av Singin' In The Rain från soundtracket till Paul Austers mystiska Lulu On The Bridge där Harvey Keitel flummar runt som kvasiintellektuell New York-saxofonist. Jag började älska den till döds för exakt fem år sedan. Både musiken och filmen. Men Lena Horne? Javisst, hon tar sig an den med ålderdomlig värdighet och förvandlas till ett stycke monumental urjazz när hon lägger "come on little raindrops, I've got a big smile on my face..." både över, under och vid sidan om pulsen. Precis som alla stora jazzsångare följer hon sin egen rytm.

Där skulle jag egentligen på ett planlöst sätt ha avrundat min pågående faiblesse för just jazzsångare. Men så kom Josef och Erikas nya platta Small, Small, Small, Small Sounds i brevlådan. Apropå att följa sin egen rytm – fast några generationer och musikaliska innovationer senare. Plattan släpps av Caprice om en vecka och firas med releasefest på Debaser i Stockholm, men man kan höra lite här redan nu. Där fick jag ganska mycket sagt om var Josef Kallerdahl och Erika Alexandersson kommer ifrån och hör hemma musikaliskt. Men jag ska inte fortsätta tjata om att det här är ännu ett utmärkt exempel på hur den unga svenska jazzen har löst upp sig själv, hur den tackar jazzhistoren för sin tekniska skicklighet, innerlighet och "blå" känsla – men hela världen för inspirationen.För det mest intressanta är egentligen inte hur den svenska jazzen har influerats av popen, utan hur den svenska popen har börjat influeras av jazzen. Lyssna på Maia Hirasawa, Miss Li och Montt Mardie. Men inte bara i Sverige. Josef & Erika passar alldeles utmärkt tillsammans med New Buffalo och Feist.

Bäst är att de har gjort en Skiva. Varje låt har fått en behandling den förtjänar. Inga standards. Poplåtar med improvisation. Ibland bara med bas och sång. Precis som när jag hört dem live. Sedan lite piano. Och en barnkör. Och Nils Berg på sax. Men alltid – small, small, small, small sounds. Inga stora arrangemang. Nästan inget ensemblespel. Bara olika instrument som hälsar på ovanpå Josefs bas och lägger till någonting bakom Erikas sång.

Inte avskalat. Nära. Skulle kunna vara en så kallad sovrumsplatta. Inspelad i sängen utan sexuella ambitioner. Viskande i örat. Vilande mot bröstet. En livsfarlig uppgift. Kvävande riskabel. Detaljerna och nyanserna måste vara knivskarpa. Taktila. Duoformatet är minerad mark. Det blir ofta för närsynt och till slut bara suddigt. Precis som jag försökte hävda för snart ett år sedan i ett annat inlägg. Då visade det sig att Karl-Martin Almqvist och Martin Landeaus hade gjort den perfekta höstskivan. I år är det Josef och Erika.

En sista sak: missa inte den sköna jazzklubben som smygit sig in i baren på Hotell Hellsten i Stockholm. Ladda ned programmet här, Josef och Erika spelar den 27 september. Nu måste jag springa, nu börjar Studio 60 On The Sunset Strip...

Här är vad jag lyssnar på annars:

Lipsill 2.46 Dungen "Ta det lugnt"
Trading Eights (Tuomas Kallio's Punkassdiscomix) 7.52 The Five Corners Quintet "Remixes"
Doktor Pitt 12.18 Pharoah Sanders "Journey To The One"
End 2.14 Jeanette Lindstrom "In the Middle of This Riddle"
Rain River 5.35 Alif Tree "French Cuisine"
Milestones 4.38 Walter Bishop Jr. "Speak Low"
Coming down the hill 2.35 El Perro Del Mar "Look! It's El Perro Del Mar!"
People 3.21 El Perro Del Mar "Look! It's El Perro Del Mar!"
Coming 4.01 Dibaba "Songs For Good Life"
Hammerhead 4.58 Alberto Pinton Quintet "The Visible"
I See a Different You (Marcus Enochsson Remix) 6.44 Koop "Koop Islands Remixed"
The Big Split 3.37 Condra "Unsigned"
Way Back When 4.23 Brenda Russell "Brenda Russell"
My Man 4.00 Tweet "It's Me Again"
Small Change 4.31 Tweet "It's Me Again"
I'm A Fool For Love_In The Palm Of My Hands 9.08 The Impressions "It's Just About Time"
Instigator Of Rebellion 4.17 Fabian Kallerdahl Galore "Maxi Music"
Lighthouse (DJ Mitsu The Beats _Chic House_ Remix) 6.20 The Five Corners Quintet "Remixes"
Passarinho 4.41 Seu Bezerra "Brasil do Futuro"
Minha História 3.02 Chico Buarque "Construção"
Acalanto 1.39 Chico Buarque "Construção"
Moanin' and Groanin' 2.59 Bill Withers "Just As I Am"
Broken Up A Ding Dong 4.47 The Beta Band "Fanclub 001"
Ponte Lo 6.49 Grachan Moncur III "One Morning I Woke Up Very Early"
Before We Say Goodbye (Jori Hulkkonen Remix) 7.46 The Five Corners Quintet "Remixes"
Sun & Ice 6.34 The Field "From Here We Go Sublime"
You Could Rely on Me 4.50 Jeanette Lindstrom "In the Middle of This Riddle"
To Henry a Son 4.31 Michael Garrick "Troppo"
Oneself-Likeness (Enochson Remix) 9.38 Quasimode "Routine Jazz #07"
Greetings to Idris 7.32 Pharoah Sanders "Journey To The One"

2 kommentarer:

souljazz sa...

Som tack för all bra musik du tipsat om och lagt upp ska jag ge dig ett råd. Spring inte till Studio 60 spring från det. Börjar ganska lovande de första avsnitten men blir sedan så dåligt och fånigt att det inte går att titta på. Ett gigantiskt magplask från Sorkin.

Tobydammit sa...

Aha, är det så illa? Jag har ju satt en viss stolthet i att inte ha plöjt alla avsnitten ännu, utan låter SVT ge mig en paus kl 22 varje onsdag. Känns lite som ett statement i dessa den optimala tillgänglighetens tider.