lördag, maj 12, 2007

En anledning att skriva om jazz

Ur Sven Malms recension av gitarristen Andreas Pettersson i Svenska Dagbladets den 9 maj: "Pianisten Daniel Tilling passar Andreas perfekt med ett humoristiskt spel. Balladen Embraceable you är ljuv lyssning och ‘s wonderful har skön swingkänsla. Roliga intron och trixiga arr."

Jag undrar om Sven Malm förstår hur stor skada han gör när han skriver om jazz på det här viset. Ingen under 65 kan rimligtvis vilja lyssna på någonting som har "roliga intron och trixiga arr". Jag är visserligen ointresserad av Andreas Pettersson oavsett vad Sven Malm skriver, men det är synd att hans ord får jazzen att verka kvarglömd i den bakre logen på Nalen 1957 eller i Lennart Hylands tomma tv-studio. Okej att han är en gammal gubbe med "friskt humör" som förmodligen växte upp i ett svunnet folkhemssverige med Åke Söderblom och Thor Modéen som rollfigurer. Det finns någonting mycket värre med den här texten, någonting sorgligare än att den spikar fast jazzen på dansgolvet i seniorföreningens bingolokal i Hägersten.

För hur låga krav har man inte, och hur ointresserad av musik måste man i grunden vara, om man nöjer sig med att berömma någonting med "roliga intron och trixiga arr"? Hur slappt är det inte att skriva "skön swingkänsla"? Det är inte övertygande ens för Agda, 84 år. Skriver man för en av Sveriges största dagstidningar är det ingenting mindre än tjänstefel. Fast det är förstås redaktören som begår tjänstefel. Ännu värre.

Stackars jazzen.

12 kommentarer:

Jonas sa...

Jag kan tyvärr bara hålla med. Det var längesedan jag slutade ta SvD:s jazzrecensioner på allvar. Dels formuleringarna i recensioner men främst betygen som delas ut. De allra flesta får ju femmor eller sexor, någon gång har jag sett en fyra men aldrig en riktig sågning. Visst släpps det mycket bra jazz men jag tycker att trovärdigheten urlakas när var och varanna skiva får högsta eller näst högsta betyg.

Att det är svårt att skriva om jazz skrev jag själv om en gång här http://jazzkatt.blogspot.com/2006/02/yttling-jazz-tokyo-hyatt.html

Håll uppe glöden och fortsätt skriva om jazz på det sätt som du gör! Det brukar få mig att bli sugen på att lyssna och bättre betyg än så kan man inte nog inte få som musikskribent.

Anonym sa...

Till jazzkatten: Håller förvisso med om att SVD: s recensioner ofta är katastrofala men att de oftast ger ett högt betyg tycker jag är förståeligt. Det är klart att det släpps massor av jazzskivor som är värda låga betyg men med det begränsade utrymme jazzen har så är det förståeligt att recensentera väljer att lyfta fram och recensera de bättre skivor som kommer.

Tobydammit sa...

Håller med er båda. Jag tycker inte heller att det största problemet är de genomgående höga betygen. Har man begränsat med utrymme och skriver om "smal" musik är det rimligt att ge utrymme åt det som är bra. Jag kommer ihåg hur förbannad Kullhammar var över att Filip Augustsons underjordiska debutplatta blev totalsågad i DN. Sågningar är ju främst intressanta om det finns en kännedom att ta ställningen mot. Eller, vilket för över mig till det verkliga problemet, om de är riktigt välskrivna och övertygande. Problemet i både SvD och DN är ju hur slappa och omotiverade recensionerna är. Då blir inte betygen särskilt trovärdiga.

Tycker att det finns två dåliga skolor inom svensk jazzjournalistik. Dels den slappa Sven Malm-falangen, dels den abstraka jargongfalangen à la SvD:s Magnus Eriksson. Båda är lika illa och grundar sig på en oförmåga att skriva ärligt och övertygande om musik. Det minsta man kan kräva av en musikjournalist är väl ändå passion och kommunikationsförmåga.

Anonym sa...

Att recensera själva recensionerna är något jag funderat på. Då skulle SvD (undantaget Magnus Olsson som alltför sällan får utrymme), till viss del DN och stor del av övriga jazzskribenter i riket sällan få godkända poäng.

Själv har jag ett antal plattor på nacken som det oftast skrivits om i de svenska tidningar där det finns utrymme för jazz. Jag funderar ofta då jag läser dessa på allt arbete jag lagt ner för att göra en platta. Om man väger detta mot det arbete recensenten lagt ned på att verkligen lyssna in plattan, ta reda på fakta och författa en bra text blir jag tyvärr alltför ofta bedrövad, även om recensionen är positiv. Hur lite krävs för vara recensent?

Att jag musikaliskt sett inte påverkas av goda eller dåliga recensioner är i detta fall ointressant. Däremot är det tyvärr så illa att goda recensioner hjälper till ganska mycket när man ska till att boka spelningar. För ute där i landet sitter på alltför många poster personer som av olika anledningar inte är kapabla eller intresserade av att avgöra om musik är värd att boka eller ej utan stirrar sig blinda på ett antal "Världsklass" bland kritikercitaten i utskicken. Då menar jag inte bara den lokala "gubb"-jazzklubben utan även stora festivaler och institutioner. Alltså är man som musiker till viss del beroende av recensioner även om musiken är icke-kommersiell och med tanke på det minimala utrymme jazz och improvisationsmusik får i media så är det av intresse att det som verkligen publiceras är bra gjort.

Inflationen bland SvD-betygen är tydlig även om jag också förstår att de väljer att publicera de "bättre" plattorna. Efter A. Pettersson-recensionen (högsta poäng) var jag tvungen att lyssna på smakprov från plattan och konstatera att det tekniskt sett lät helt OK, men att det musikaliskt sett låg på en folkhögskolenivå av den mindre kreativa typen. Roligt och trixigt???

Tobydammit sa...

Tack för ditt inlägg! Känns både positivt och relevant att få en musikers syn på saken. Även om man förstås aldrig kan "garantera" att ens musik tolkas på det sätt man har tänkt, så håller jag med om att man i alla fall ska kunna förvänta sig att recensionerna har, om jag tolkar dig rätt, ett engagemang och en kvalitetsnivå som visar att de har ansträngt sig för att ha en medryckande åsikt om musiken.

Intressant också att få bekräftat från musikerhåll vilken betydelse recensionerna i dagspress faktiskt har. Ibland kan jag dock få känslan av att det generellt daltas lite för mycket med jazzen. Att den blivit så bidragsberoende att ingen förväntar sig att den ska kunna resa sig igen, att den institutionella inställningen mest handlar om att hålla den vid liv och att vårda den ute på jazzcaféerna - att man tycker synd om den, istället för att knuffa den i ryggen så att jazzen i stort, precis som Jonas Kullhammar, rusar ut på gatorna och skriker "Lyssna, jag är relevant och jag svänger som fan!" Och att denna uppgivna inställning går igen bland tidningsredaktörerna, som att "ja, huvudsaken att NÅGONTING i alla fall skrivs om jazzen...". Lite av ett alibitänkande alltså. Ställer man inte höga krav på musiken behöver man inte ställa krav på recensenterna heller.

Ironiskt nog, eftersom jazzen - kanske mer än någon annan musikstil - är beroende av riktigt kreativa recensioner. För att nå ut till fler människor och för att den liksom uppmanar till det i sitt uttryck. Om man tänker på hur hela den yngre jazzgenerationen (de sena 60-talisterna, 70- och 80-talisterna) har återupplivat jazzen genom att riva kulturella barriärer och koppla ihop den med en rysligt kreativ samtid, då är det lite synd att det inte speglas det minsta i kritiken.

Anonym sa...

Hej! Väntar själv med spänning på om min platta ÖVERHUVUDTAGET kommer recenceras. Med tanke på den lilla plats som " icke komerssiell" musik får i pressen är man ju glad över det minsta lilla skit som skrivs. Johannes Cornell verkar ha nån slags fackkunskap i musik i alla fall,men håller med ovanstående att slappa " gubbkommentarer" inte direkt förklarar eller analyserar ett skit av det som försigår på jazzscenen i dag . Jag är så sjukt impad över alla dessa formligen geniala musiker som sprutar ut ur musikhögskolorna i sverige, så trts det obefintliga mediaintresset så lever musiken!

70-talist tjej

Tobydammit sa...

Tack för din kommentar! Ja, du har ju rätt - trots det förhållandevis lilla mediaintresset lever och frodas ju musiken. Samtidigt vet jag inte om "mängden" som skrivs om jazz i de stora tidningarna faktiskt är ett problem - det skrivs trots allt en del om jazzen. Idag finns ju också så många andra kanaler utanför räckviddsmedia som kan rapportera om musiken.

Sen, vilket är en annan sak, kan man tycka att det skrivs om "fel" skivor och på ett "oinspirerat" sätt. Jag lutar själv mot idén om att kritikern ska vara en proaktiv figur som nosar upp ny musik, mer än en reaktiv skribent som kommenterar det han får i handen - åtminstone när det gäller så pass smal musik som jazz i ett fragmenterat musiklanskap där det släpps fler och fler skivor.

En annan fråga, som någon musiker gärna får svara på, är hur pass viktig kritiken är - för att nå ut och kanske även för, eh, kreativiteten.

PS. Du får gärna skicka din skiva till mig;-) DS.

Anonym sa...

[u][b]Xrumer[/b][/u]

[b]Xrumer SEO Professionals

As Xrumer experts, we secure been using [url=http://www.xrumer-seo.com]Xrumer[/url] for the benefit of a wish time for the time being and grasp how to harness the colossal power of Xrumer and build it into a Bills machine.

We also provide the cheapest prices on the market. Many competitors devise order 2x or temperate 3x and a lot of the time 5x what we pervade you. But we maintain in providing great mending at a debilitated affordable rate. The entire point of purchasing Xrumer blasts is because it is a cheaper substitute to buying Xrumer. So we focusing to support that thought in rebuke and outfit you with the cheapest rate possible.

Not only do we take the unexcelled prices but our turnaround occasion payment your Xrumer posting is wonderful fast. We will take your posting done before you discern it.

We also provide you with a sated log of successful posts on manifold forums. So that you can get the idea for yourself the power of Xrumer and how we get harnessed it to benefit your site.[/b]


[b]Search Engine Optimization

Using Xrumer you can think to see thousands upon thousands of backlinks in behalf of your site. Tons of the forums that your Site you settle upon be posted on bear exalted PageRank. Having your link on these sites can categorically serve build up some crown quality back links and uncommonly riding-boot your Alexa Rating and Google PageRank rating via the roof.

This is making your position more and more popular. And with this developing in regard as well as PageRank you can expect to appreciate your site in effect rank high in those Search Mechanism Results.
Above

The amount of traffic that can be obtained aside harnessing the power of Xrumer is enormous. You are publishing your situation to tens of thousands of forums. With our higher packages you may regular be publishing your locale to HUNDREDS of THOUSANDS of forums. Imagine 1 mail on a all the rage forum disposition inveterately rig out 1000 or so views, with say 100 of those people visiting your site. Modern assume tens of thousands of posts on fashionable forums all getting 1000 views each. Your freight will function sometimes non-standard due to the roof.

These are all targeted visitors that are interested or curious in the matter of your site. Assume how assorted sales or leads you can succeed in with this great number of targeted visitors. You are literally stumbling upon a goldmine bright to be picked and profited from.

Reminisce over, Above is Money.
[/b]

BECOME ENTHUSIASTIC ABOUT YOUR CHEAP ERUPTION TODAY:


http://www.xrumer-seo.com

Anonym sa...

Someone deleted several links from share-rapid and megaupload servers.

From now, we will use www.tinyurlalternative.com as our default [url=http://www.tinyurlalternative.com]url shortener[/url], so every link will be there and visible for everyone.

You can choose from several great [url=http://kfc.ms]short url[/url] address like:

kfc.ms easysharelink.info jumpme.info megauploadlink.info megavideolink.info mygamelink.info myrapidsharelink.info mytorrentlink.info myurlshortener.com mywarezlink.info urlredirect.info urlshrinker.info weblinkshortener.com youtubelink.info and many others.

They include above 60 other available domains and the [url=http://myurlshortener.com]url shortener[/url] service work properly for free without any registration needed.

So we think it is good notion and propose you to use [url=http://urlredirect.info]url redirect[/url] service too!

Thank you.

Anonym sa...

www.pornvideoonline.info

www.pornvideodownload.info

http://www.pornvideotorrent.info

www.gaypornonline.info

http://www.teenpornonline.info/

http://www.freepornvideosonline.info

http://www.bestpornvideo.info

[url=http://www.pornvideoonline.info]Porn video online[/url]
[url=http://www.pornvideodownload.info]Porn video download[/url]
[url=http://www.pornvideotorrent.info]Porn video torrent[/url]
[url=http://www.gaypornonline.info]Gay porn online[/url]
[url=http://www.teenpornonline.info]Teen porn online[/url]
[url=http://www.freepornvideosonline.info]Free porn videos online[/url]
[url=http://www.bestpornvideo.info]Best porn video[/url]

Anonym sa...

link for [b]software downloads[/b] are reachable here:

Windows YouTube downloader
[url=http://www.1800soft.com]Windows YouTube downloader[/url]

betting software
[url=http://www.betextremesoft.com]betting software[/url]

buy software for windows
[url=http://www.buysoftwareforwindows.com]buy software for windows[/url]

download software for windows
[url=http://www.downloadsoftwareforwindows.com]download software for windows[/url]

Download Youtube Videos
[url=http://www.downloadyoutubevideos.co.uk]Download Youtube Videos[/url]

FLV to AVI converter
[url=http://www.flvtoavi.co.uk]FLV to AVI[/url]

DVD ripper
[url=http://www.flvtodvd.com]DVD ripper[/url]

Video converter
[url=http://www.hollydollyvideo.com]Video converter[/url]

Home video converter software
[url=http://www.homevideopage.com]Home video software[/url]

Poker software
[url=http://www.pokerwinningvideo.com]Poker video software[/url]

Shark Video Downloader
[url=http://www.sharkvideopage.com]Shark Video Downloader software[/url]

Simplest YouTube Internet Video Downloader
[url=http://www.simplestutils.com]Watermark Software[/url]

Popular screensavers
[url=http://www.popularscreensaverpage.com]Popular Screensaver[/url]

Hyper YouTube Magic Tool XXX
[url=http://www.andromedaapps.com]Hyper YouTube Magic Tool XXX[/url]

Free FLV converter
[url=http://www.cassiopeiasoft.com]Free FLV converter[/url]

Working YouTube downloader
[url=http://www.pegasusapps.com]Working YouTube downloader[/url]

Anonym sa...

top [url=http://www.001casino.com/]free casino games[/url] coincide the latest [url=http://www.realcazinoz.com/]free casino games[/url] autonomous no deposit reward at the chief [url=http://www.baywatchcasino.com/]loose gratuity casino
[/url].