söndag, juli 30, 2006

The Canadian Rockies

Dags för en reseskildring, nu när jag ändå råkar ha en.
Bakom kameran: min kära flickvän Maria.



Jag har andats frisk bergsluft i några dagar. De kanadensiska klippiga bergen är spektakulära på alla sätt och vis. Man tänker på Brokeback Mountain som spelades in här någonstans, man kommer ihåg den skäggiga och grova vildmarken i Skjut för att döda med Tom Bergener och Sidney Poitier, man associerar till Caspar David Friedrichs måleri och givetvis till Kants ”det sublima”.

Särskilt när man ser glaciären vid Lake Louise öppna upp sig mot himlen.



Sedan går vi bara femtio meter åt sidan och rakt in i det superlyxiga hotellet Chateau Fairmont Hotel där vi dricker svindyrt, blaskigt kaffe i en lyxig engelska salong och stirrar diskret på en förlovningsweekend vid bordet mitt emot och undrar hur länge killen fick spara för att ge tjejen denna ”romantik” – hela tiden med sjöns lugn och bergens kärva storhet tyst vakande bakom ett gigantiskt fönster. Sällan kommer natur och kultur så här nära.

Många av städerna här uppe, särskilt Jasper och Banff som båda ligger i nationalparksområden, är riktiga turistfällor och sprängfyllda av utländskt (främst asiatiskt) kapital. Idyllen är en märklig hybrid av kanadensisk bredbenthet och tysk-schweizisk alpromantik.



Ett härligt lugn smyger sig på när vi lufsar fram på bergsvägarna här uppe. En sorts bastant enkelhet följer med när vi går ner till de pubbarna och spelar biljard och dricker utmärkt lokalt öl bland skogshuggarjackorna, efter att först ha skrattat oss igenom South Park (!) på motellrummet.

När vi körde in i British Columbia från Alberta hamnade vi i Revelstoke – en nästan overklig liten västernstad med små barberare, kaféer och järnhandlare här och där. Och en härlig golfbana där vi tog oss igenom 18 hål i 37 graders värme. Ironiskt nog efter att vi hade doppat oss i den populäraste insjön och frågat oss om det verkligen var guldkorn vi såg i vattnet.



På vägen hem stannade vi i Calgary, som håller på att explodera som Albertas verkliga centrum till följd av oljepengarna. I de bohemsiska kvarteren i Inglewood landade vi till slut på Record Land med Kanadas största sortiment av lp-skivor, men efter någon timme i de smutsiga labyrinterna gav jag upp, visste att jag aldrig skulle hitta allt jag letade efter.

Tillbaka i storstaden, kulturen och kalenderbitandet.

Inga kommentarer: